Kuka olet, miten toimit? Ja entä nuo muut? Itsensä tunteminen on kaikkea muuta kuin päivänselvä asia. Totuus on, että vain harvoin pystymme tarkastelemaan itseämme objektiivisesti.

 

Oman persoonallisuustyypin ja toimintamallien ymmärtäminen lisää itsetuntemusta, helpottaa ihmissuhteita ja tuo vapauden olla juuri se, joka voimme parhaimmillamme olla.

 

Enneagrammi on yksi lukuisista ihmisten eroavaisuuksia kuvaavista teorioista, joka auttaa näkemään persoonallisuudelle tyypillisiä piirteitä. Enneagrammi-sana on kreikkaa ja tarkoittaa yhdeksänkulmaista geometrista symbolikuviota (ennea – yhdeksän, grammi – kuvio). Sen avulla löydämme oman persoonallisuustyyppimme ja sen toimintatavat.

 

Enneagrammi pohjautuu vanhaan teoriaan erilaisiin persoonallisuuksiin liittyvistä hyveistä sekä toisaalta kärsimystä aiheuttavista toimintatavoista. Jesuiittapapit käyttivät ja kehittivät teoriaa helpottaakseen pappien välistä kommunikointia ja ymmärrystä. Tavoitteena oli lisätä suvaitsevaisuutta ja helpottaa itsetutkiskelua lähetystyössä Afrikan rankoissa olosuhteissa.

 

Ihmiset jakaantuvat enneagrammissa yhdeksään keskenään erilaiseen, mutta yhtä hyvään ja merkitykselliseen persoonallisuustyyppiin. Kaikilla tyypeillä on sekä huikean hienoja ominaisuuksia että luonnollisesti niitä vähemmän ihania puolia, joista tyypin edustajatkaan eivät itsekään aina pidä. Myös nämä huonoimpina päivinä esiin tulevat puolet on hyödyllistä kohdata, jotta voimme kehittyä ja kasvaa ihmisinä, ja helpottaa siten omaa elämäämme.

 

Teorian tavoitteena ei ole lokeroida ihmisiä vaan auttaa ymmärtämään tapaamme toimia ja suhtautua asioihin – usein alitajuisesti – erilaisissa tilanteissa. Meissä jokaisessa on ripaus jokaista tyyppiä ja jokaisen tyypin tapoja toimia. Syvemmälle mentäessä enneagrammi-teoria kertookin enemmän ykseydestä kuin erilaisuudesta. Oman tyyppimme tietyt piirteet ovat meissä vain enemmän korostuneita kuin muiden tyyppien edustajilla.

 

Persoonallisuustyyppien tuntemus auttaa ymmärtämään oman itsemme lisäksi myös muiden ihmisten tapaa suhtautua asioihin. Tulkitsemme läheisiämme, puolisoitamme, ystäviämme, vanhempiamme ja lapsiamme aina oman tyyppimme näkökulmasta, jolloin saatamme pitää heitä hankalina, kummallisina tai jopa täysin järjettöminä – oman tyyppimme näkökulmasta.

 

Enneagrammi on erittäin käytännöllinen työkalu itsetuntemukseen ja vuorovaikutuksen parantamiseen. Parhaimmillaan se on avain vapauteen, sillä vain näkemällä ja ymmärtämällä toimintaamme voimme myös muuttaa sitä.

 

Enneagrammin hyödyt on löydetty yritysmaailmassa mm. organisaation kehittämisessä, työntekijöiden potentiaalin löytämisessä, työhyvinvoinnin lisäämisessä, tiimityöskentelyn apuna ja vuorovaikutustaitojen parantajana. Siksi enneagrammia opetetaan useissa maailman huippuyliopistoissa, kuten Stanfordissa ja Berkeleyssä.

 

 

Miten oman työyhteisösi toimintaan vaikuttaisi, jos ymmärtäisitte paremmin toistenne motiiveja ja kommunikointia?

 

Ota yhteyttä ja pyydä tarjous!

Mainokset